Mahgar:
Amúgy rengeteg arab, arab ország kénytelen elhatárolódni minden nap a terrorista bélyegtől, amelyet a nyugati világban szinte mindenhol éreznek. Az, hogy te még nem hallottál arabot tiltakozni a terrorista vád miatt, az nem jelenti, hogy nincs is.
Ki ez a "rengeteg" arab ország? Én a közel-keletről beszéltem, nem indonéziáról vagy tunéziáról. Ezeket az országokat senki nem vádolta meg azzal, hogy terroristákat támogatnak. Nekik nem is kell magyarázkodniuk.
És persze az utca emberének sem, mert nem ő pénzeli az egészet. Én is ismerek arab származású embert, és nyilván nem rajta kérem számon binládent. Ne forgassuk ki egymás szavát. Kösz.
BinLáden és Husszein is volt CIA-ügynök, ami azért minimum érdekes.
Ebben semmi érdekes nincs. Az hogy ki mikor kinek volt az ügynöke, az egy dolog. Hogy utána miért állt másik oldalra, vagy félre, az meg egy másik dolog. Erről beszélgethetünk, de az hogy X vagy Y CIA ügynök volt, még nem jelent semmit.
Terrorizmus nincs összefüggesben az anyagiakkal (szegény vagy gazdag), inkább a nevelés, vallás, világnézet hatására megy ez.
Nevelés, vallás, világnézet. Pont erről beszéltem. Az anyagiaknak van ehhez köze, mert egy normálisan működő társadalom egy szekuláris államban, ahol a felnövő generációknak lehetősége van tanulni és ismereteket szerezni, sokkal kevésbé fanatizálható. Az összefüggést pedig a szélsőségek térnyerése vagy a vallási fanatikusok és a társadalom szegénysége vagy elszegényedése között nem én találtam ki. Ez létezik, egyszerű szociológia, az ember szar helyzetben sokkal hajlamosabb másban keresni a hibát, mint magában. Ezt nagyon könnyű kihasználni.
Hogy egy összeesküvés elméletet igenis titokban lehet tartani, azt a Kennedy esete mutatja.
Akkor te sem hiszel a holdraszállásban?
Amit az kőolaj áráról mondasz az pont fordítva van. A háború alatt szökött fel az egekbe és csak fokozatosan csökkentgették, de még mindig magasabb, mint volt. Szóval az olaj ára nincs olyan összefüggésben politikai rendszerekkel.
1990. július: 18 $, augusztus:26 $, szept: 33$, okt: 36$, nov: 29$, dec: 26$, 1991. jan: 23$, feb:19$, márc: 18$.
91 ben 20$ az átlag, 92-ben 19, 93-ban 16, 94-ben 16, stb. 2000-ben indult el a 20 feletti növekedés. onnantól nincs 20 alatti átlagár, 2003-ban márciustól sem emelkedik, év végéig 27-28$. Pedig akkor kezdődött a második iraki buli.
Csak azért néztem utána, mert csodálkoztam volna, ha igazad van. Ugyanis te nem kisebb közgazdaságtani összefüggést vontál kétségbe, mint azt, hogy a kereslet/kínálat arányának alakulása hatással van az árakra. Én nem azt mondtam, hogy egy háború nem jó a fegyveriparnak vagy az olajiparnak, csupán azt, hogy az ellátás biztonságának veszélyeztetése felbassza az árakat (lásd még: pl hitelpiac...)
Irakot nem azért támadta meg az usa, mert "gecizett és nem adott olajat"
Én ezt mondtam? Szerintem nem. A nyugatnak Kuwait kellet, meg Szaúd-Arábia biztonsága. Ezért volt a Desert Shield. Hogy az irakiakat visszakergették Bagdadig, az meg teljesen nyilvánvaló következménye volt annak, hogy szartak az ENSZ ultimátumra.
Csak pár mondat az energiáról. Amióta van robbanómotor, azóta léteznek alternatívák. Mégis monopolhelyzet alakult ki a kőolaj javára és ugyan már pár évtizede érződik ennek a környezetre káros következménye, még mindig csak erőtlen és/vagy drága alternatívák léteznek. Hogy ez tudományos impotencia, vagy olajlobbi által elfojtott kisérletek következménye újabb összeesküvés-elméletek témája lehetne:)
Ja. Ezt már Egely is megmondta, hogy régen mehetnének vízzel az autók, csak valahogy mindig kinyírják a főkonstruktőrt, és ellopják a terveit. Pfffff....
Ez megint egy olyan buta elmélet, amit egy grínpísz-fan benyal, csak akkor fagy le, mikor boncolgatni kezdik a különböző alternatívák energia mérlegét, ami néha rendesen megborul. Hoppá! Mégis milyen drága lett egy kW! Ja, hogy ezt senki nem fogja megvenni? Hát akkor ne is gyártsuk.
Aztán meg a szélerőmű nem jó, mert ronda, az atom nem jó mert veszélyes, a víz nem jó mert szegény halak... Az ilyenek persze nem jurtában élnek, és fénynel táplálkoznak, hanem ugyanúgy élvezik a fejlett technika minden vívmányát, mint mások. Világítsanak gyertyával, közlekedjenek biciklin, internet helyett meg galabposta, és akkor komolyan fogom őket venni. Ez kb olyan, mint a globalizáció ellenes tüntetők, akik a McDonaldsben beszélik meg a másnapi buli részleteit.
Hogy a föld vagyonát melyik családok tarják kézben azt nem tudom, de te biztosan.

Hogy ki milyen szintre tornázhatja fel magát, az elég szubjektív. Volt egy honlap valahol, sajnos most nem találom, de be lehetett írni a havi fizetésedet, és kiírta, hogy a világon hol helyezkedsz el átlagban. Én megnéztem, és igencsak meglepődtem. Feltételezem, hogy te többet keresel mint én, így megnyugtatlak, a te kis sanyarú sorsod is a felső 10 százalékban van valahol...