Ma kaptam vagy 500 oldalny Messzeres anyagot. Olvasgatom, háááát, 42 közepén amikor a Gusztáv megjelent a Geschwadereknél az angliusok kb. annyira voltak képben mint a FW 190 esetében....
"jön a Gustav, úgy tudjuk magassági vadász lesz, DB 603as motorral (ez valami nagy mumum volt albionban)"
"nem is, tutira tudjuk hogy 24 hengeres, 2200 LE-s motorja van, biztos forrásból van az infó"
Történelem
Moderátorok: VO101_Sheriff, VO101_Tom
- Lacusch69
Sajnos csak ezt a két képet találtam...

- VO101_NateDog
- Kapcsolat:
-
S!
Van némi gondom a honlapon lévő névsorral.
Méghozzá ezzel:
http://www.pumaszallas.hu/puma-pilotak/ ... 11old.html
Az 5/I. vadászosztály nem csak az 1/1. vadász századból állt, mint az oldal sejteti. 1943 január 1.-én már Ilovszkojeban volt az 5/2 vadászszázad. Az oldalon az 1/1 névsor igazából mindkét századot takarja. Tóth Lajos is pl 5/2-es volt.
Az 1/1 állománya: Bánlaky, Kőhalmi, Lukács, Szabó, Kovács, Szentgyörgyi, Gyenis, Tarnay, Raposa,
Szentgyörgyi pl nem is szerepel a listátokon.
Van némi gondom a honlapon lévő névsorral.
Méghozzá ezzel:
http://www.pumaszallas.hu/puma-pilotak/ ... 11old.html
Az 5/I. vadászosztály nem csak az 1/1. vadász századból állt, mint az oldal sejteti. 1943 január 1.-én már Ilovszkojeban volt az 5/2 vadászszázad. Az oldalon az 1/1 névsor igazából mindkét századot takarja. Tóth Lajos is pl 5/2-es volt.
Az 1/1 állománya: Bánlaky, Kőhalmi, Lukács, Szabó, Kovács, Szentgyörgyi, Gyenis, Tarnay, Raposa,
Szentgyörgyi pl nem is szerepel a listátokon.
- VO101_Sheriff
Ez a puma filmből van, Punka Gyuri bá állította össze (ami nem jelenti azt, hogy nem lehet benne hiba). Mivel nem tudom, hogy pontosan milyen időintervallumot fog át a lista ezért nem tudok mit mondani. Elolvastam a Dongó század történetét kétféle feldolgozásban is és azt kell mondjam sokszor azt se tudtam "ki kivel van"
elég nagy a kavarodás (szerintem).
Monnyuk elgondolkodtató amit mondasz.

Monnyuk elgondolkodtató amit mondasz.
A barátok jönnek mennek, az ellenségek meg csak gyűlnek...
-
Nos azért ástam bele magam, mert éppen a Dongók történelmét ollózom össze. Elég szép anyagot sikerült összeszednem. Sokat segített Becze Csaba: Elfelejtett hősök könyve, ahol a személyes sorsokon keresztül tudtam követni a század dolgait, és megemlít olyan embereket, akik egyébként nem ászok, csak kapcsolódtak valamilyen módon egyhez (Kereki halála). De majd ha végzek (hétvégére szeretnék), akkor könnyebb lesz szétválogatni őket. Illetve kiegészíteni, mert nem szerepel mindenki a listán (gyanítom, hogy utána sem fog.
)
Az a kétféle Dongó feldolgozás érdekelne engem... Az egyik gondolom a mi egykori honlapunkon lévő volt.

Az a kétféle Dongó feldolgozás érdekelne engem... Az egyik gondolom a mi egykori honlapunkon lévő volt.
- VO101_Sheriff
Az egyik a Top Gun-os "Dongó Sztori", a másik a Magyar Szárnyakból az "Egy Elpusztíthatatlan Vadászegység".
A korábbi dongó oldalon lévő századtörténet az elsőből készült, de a második anyag is megvan asszem Rozsdinak és Safinak is. (Ha nincs akkor elküldöm).
A korábbi dongó oldalon lévő századtörténet az elsőből készült, de a második anyag is megvan asszem Rozsdinak és Safinak is. (Ha nincs akkor elküldöm).
-
Küld el légyszives! fleischert@citromail.hu
- VO101_Sheriff
Mail ment.
- VO101_Sheriff
Mailer deamon... túl nagy fájl.V.4_Hans_T írta:De nem jött...
Elküldtem egyesével. 9 fájl.
-
Sziasztok
Nemrég láttam egy képet ,festményt amin magyar stukákat a 31.Fg mustangjai üldöznek,ez valós dolgot ábrázol ?
Nemrég láttam egy képet ,festményt amin magyar stukákat a 31.Fg mustangjai üldöznek,ez valós dolgot ábrázol ?
- VO101_Sheriff
Igen valós dolgot.Kakukk írta:Sziasztok
Top Gun 1998/6, 21 o.
Magyar Szárnyak 4.
"Kis Stuka, Junkers Ju-87 zuhanóbombázó a Magyar Királyi Honvéd Légierőben" - Punka György
"...Julius 25-én a magyar Stukák amerikaiakkal csaptak össze. Az esti felszállás után a hat magyar gépet és az I/StG.77 kötelékeit a 31st Fighter Group P-51 Mustangjai lepték meg. Az amerikai vadászok a "Frantic Joe" keretében Pirjatyinból felszállva a mieleci repülőteret támadták. A légtérben váratlanul kerültek szembe a Stuka-kötelékkel, és a lassú csatagépek közül nyolcat lelőttek..."
A magyar 102/2. zubó század (amelyik magyar részről részt vett a harcban) nem vesztett gépet ebben az összecsapásban (legalábbis nem említi a cikk).
- Lacusch69
Hatvan-egynéhány évvel a háború után találtak rá egy ismeretlen pilóta maradványaira:
http://index.hu/politika/bulvar/htvn080831/
http://index.hu/politika/bulvar/htvn080831/

-
Sziasztok
Lenne pár kérdésem.
Mo. felett mien P47essel repülő alakulat tevékenykedett?
A magyar használatban lévő G10esek és G14esek mien színű festést kaphattak?
És köszönöm a választ a régebbi kérdésemre.
Lenne pár kérdésem.
Mo. felett mien P47essel repülő alakulat tevékenykedett?
A magyar használatban lévő G10esek és G14esek mien színű festést kaphattak?
És köszönöm a választ a régebbi kérdésemre.

- Lacusch69
Stukáról kérnék infót a gépet jól ismerőktől:
Volt-e sziréna a Stukán (természetesen zubó változatok) és hol helyezték el, vagy a zuhanófék hangja hallatszott sivításként?
Volt-e sziréna a Stukán (természetesen zubó változatok) és hol helyezték el, vagy a zuhanófék hangja hallatszott sivításként?

- VO101_tvr
Utánanézés nélkül... Úgy rémlik, mintha a jobb oldali futószáron lett volna egy kis "nyúlvány" előre és az volt egy levegőhajtásos sziréna, ami talán valamekkora sebesség felett megszólalt.
- VO101_Tom
Volt rajta, ezen a képen (151-essel jelölték) a korai, mechanikus meghajtású (fa légcsavaros) látszik (meg ezen a képen is). Elvileg mindkét futószáron volt ilyen csatlakoztatási pont (itt jól látszanak), viszont állt. csak az egyiket tették fel, a másik egy áramvonalas fedést kapott (ellenpélda
ezen a képen).

- Lacusch69
Köszi szépen, most már teljesen egyértelmű.VO101_Tom írta:Volt rajta, ezen a képen (151-essel jelölték) a korai, mechanikus meghajtású (fa légcsavaros) látszik (meg ezen a képen is). Elvileg mindkét futószáron volt ilyen csatlakoztatási pont (itt jól látszanak), viszont állt. csak az egyiket tették fel, a másik egy áramvonalas fedést kapott (ellenpéldaezen a képen).