Vogel próbálj meg itt kontaktolni valakivel (fórumon talán tudnak segíteni)
http://www.luftarchiv.de/" onclick="window.open(this.href);return false;
Történelem
Moderátorok: VO101_Sheriff, VO101_Tom
- VO101_Sheriff
A barátok jönnek mennek, az ellenségek meg csak gyűlnek...
-
Csak rad kell nezniV.4_Vogel írta: ui: Egy másik unokatestvérének a férje meg SS tiszt volt.

- Lacusch69
Vogel: melyik egységben szolgált az öreg? Fontos lenne, mert most jutott eszembe, hogy megvan PDF-ben a német győzelmek listája 1939-45 között.
Horst Beckerként csak az NJG.1.-ben találtam győzelmet, de ismeretlen keresztnevű Becker altiszt több is volt pl. a JG 2.-ben, akik Shiteket és B17-eseket lőttek le.
A rangja is segítene egy keveset, meg esetleg az állomáshelye(i).
Horst Beckerként csak az NJG.1.-ben találtam győzelmet, de ismeretlen keresztnevű Becker altiszt több is volt pl. a JG 2.-ben, akik Shiteket és B17-eseket lőttek le.
A rangja is segítene egy keveset, meg esetleg az állomáshelye(i).

- Lacusch69
Egy újabb fejezet Exupery-ügyben:
http://index.hu/kultur/klassz/horst0315/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://index.hu/kultur/klassz/horst0315/" onclick="window.open(this.href);return false;

-
Ennyit tudok amennyit leírtam. Esetleg segíthet az hogy a túlélőknél kell keresni, vagy a sebesültek között a későbbi időkben. De már ez is sokat segített! Esetleg ha megosztanád azt a PDFet rákérdezhetnék állomáshelyekre rokonoktól. Nem hiszem hogy a nagyi két sütés közben felidézné 

- B. Stenge Csaba
- Kapcsolat:
http://www.lesbutler.ip3.co.uk/tony/tonywood.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Itt a légi győzelmi lista, azonban azt nem árt tudni, hogy ez messze nem teljes, egyes időszakokat tekintve (egyébként már kb. 5 éve felkerült a netre)
Itt a légi győzelmi lista, azonban azt nem árt tudni, hogy ez messze nem teljes, egyes időszakokat tekintve (egyébként már kb. 5 éve felkerült a netre)
- Lacusch69
Több napot hasonlítottam össze az én listámmal (az csak szimplán éves bontásban van, a frontok összevonva), és teljesen megegyezőnek találtam a kettőt (legalábbis a vizsgált napokat illetően).Becze Csaba írta:http://www.lesbutler.ip3.co.uk/tony/tonywood.htm
Viszont az 1945-ös lista hiányzik, de nekem megvan.
Vogel, ha kell, írj egy mailcímet, és küldöm.

-
kanonenvogelKUKACfreemailPONThuLacusch69 írta:Vogel, ha kell, írj egy mailcímet, és küldöm.
- B. Stenge Csaba
- Kapcsolat:
Ha ugyanazt összehasonlítod ugyanazzal, minő meglepetés, az eredmény ugyanaz lesz eltérés nélkül. Amit te "saját" listának titulálsz, az ugyanez, csak éppen nem innen töltötted le, hanem máshonnan.Lacusch69 írta:Több napot hasonlítottam össze az én listámmal (az csak szimplán éves bontásban van, a frontok összevonva), és teljesen megegyezőnek találtam a kettőt (legalábbis a vizsgált napokat illetően).Becze Csaba írta:http://www.lesbutler.ip3.co.uk/tony/tonywood.htm
Viszont az 1945-ös lista hiányzik, de nekem megvan.
Vogel, ha kell, írj egy mailcímet, és küldöm.
- Lacusch69
Nem egészen ugyanaz, a gépemen levőből (így jó a titulálás?) hiányzik a "Film reference" , az időpont, és évenkénti bontásban van, a frontok szerint nincsenek elkülönítve.
Egyébként orosz oldalról szedtem le, és azért hasonlítgattam össze, hátha valamelyik újabb, bővebb forrásokon alapul (tény, hogy 10-15 nap összehasonltása nem mérvadó)
Egyébként orosz oldalról szedtem le, és azért hasonlítgattam össze, hátha valamelyik újabb, bővebb forrásokon alapul (tény, hogy 10-15 nap összehasonltása nem mérvadó)

- VO101_Sheriff
Megtalálták a HSK Kormoran német segédcirkáló roncsait:
http://index.hu/politika/kulfold/ausz160308/" onclick="window.open(this.href);return false;
A cikkben van némi hiba, pl a Kormorán nem sima cirkáló hanem teherhajóból átalakított segédcirkáló, a Sydney nem csatahajó hanem könnyű cirkáló, de a legmókásabb, hogy a Sydney fedélzetén "645-en utaztak". Utaztak... lol...
Turistahajó volt vagy mi a csöcs...
Itten van egy hosszabb leírás a csatáról (angolul):
http://www.navy.gov.au/spc/history/ships/sydney2a.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://index.hu/politika/kulfold/ausz160308/" onclick="window.open(this.href);return false;
A cikkben van némi hiba, pl a Kormorán nem sima cirkáló hanem teherhajóból átalakított segédcirkáló, a Sydney nem csatahajó hanem könnyű cirkáló, de a legmókásabb, hogy a Sydney fedélzetén "645-en utaztak". Utaztak... lol...
Turistahajó volt vagy mi a csöcs...

Itten van egy hosszabb leírás a csatáról (angolul):
http://www.navy.gov.au/spc/history/ships/sydney2a.html" onclick="window.open(this.href);return false;
- VO101_Sheriff
A kisherceges cikkhez annyit, hogy a cím (Megvan Saint-Exupéry gyilkosa) az undorító. Ha jó tudom nem falhozálíításos kivégzés volt, ráadásul valami háború is folyt akkoriban.
Ez a mondat: "Ha tudom, ki ül a gépben, biztos nem lövöm le, mert a Kis herceg az egyik kedvenc könyvem volt" - mondta Rippert." = lol
(csakhogy egy klasszikust idézzek)
Egyébként nem értem Rippert miért nem jelentette a légigyőzelmét.
Megnéztem két listát is de egyiken sem szerepel. (monnyuk ha szerepelne akkor nem lenne miről beszélni
)
Ez a mondat: "Ha tudom, ki ül a gépben, biztos nem lövöm le, mert a Kis herceg az egyik kedvenc könyvem volt" - mondta Rippert." = lol
(csakhogy egy klasszikust idézzek)
Egyébként nem értem Rippert miért nem jelentette a légigyőzelmét.
Megnéztem két listát is de egyiken sem szerepel. (monnyuk ha szerepelne akkor nem lenne miről beszélni

- Lacusch69
Tegnap hosszasan magyaráztam asszonykámnak a a gyilkosság és a légiharcban lelövés közti különbséget...
Szerintem azért nem jelentette a győzelmet, mert valószínűleg nem volt tanúja. Azt hiszem, hogy Mike Spicknél olvastam, ha nem volt tanúja, és a lelőtt gép a tengerbe vagy ellenséges területre zuhant, többnyire nem is jelentették a lelövést.
Hát lehet, hogy 88 éves fejjel nem lőtte volna le, de 24 évesen?
Ui. egyébként egy hülye bulvárcím, hogy minél többen elolvassák.
Szerintem azért nem jelentette a győzelmet, mert valószínűleg nem volt tanúja. Azt hiszem, hogy Mike Spicknél olvastam, ha nem volt tanúja, és a lelőtt gép a tengerbe vagy ellenséges területre zuhant, többnyire nem is jelentették a lelövést.
Hát lehet, hogy 88 éves fejjel nem lőtte volna le, de 24 évesen?
Ui. egyébként egy hülye bulvárcím, hogy minél többen elolvassák.

- B. Stenge Csaba
- Kapcsolat:
Nem tudom, mi nem volt világos abból, amit leírtam.
A nem teljes azt jelenti, nem teljes. Egyes alakulatok légi győzelmei teljes egészében hiányoznak arról a listáról az egész időszakot tekintve (én pl. csak 1944-ből több, mint 300 német közelfelderítő légi győzelmet találtam az alakulatok hivatalos dokumentumaiban, amiből egy sincs azon a listán)
A szereplő alakulatok egy részénél is vannak olyan időszakok, mikor messze nem teljes az általuk aratott (és igazolt) légi győzelmek listája.
Ami az Exupéry esetét illeti: azt a gépet már korábban is magáénak vallotta egy másik német pilóta, most csak egy újabb bukkant fel. A JG 200 iratanyaga nem maradt meg részleteiben, de a szövetséges rádiólehallgatás még bevetést sem jelzett a német rádióforgalomban tőlük aznap, légi győzelemről nem is beszélve...
Tanú nélküli légi győzelmek egyébként igazoltak között is vannak a németeknél (megnéztem több száz eredeti Abschussmeldungot és jó néhány érdekeset találtam köztük...).
A nem teljes azt jelenti, nem teljes. Egyes alakulatok légi győzelmei teljes egészében hiányoznak arról a listáról az egész időszakot tekintve (én pl. csak 1944-ből több, mint 300 német közelfelderítő légi győzelmet találtam az alakulatok hivatalos dokumentumaiban, amiből egy sincs azon a listán)
A szereplő alakulatok egy részénél is vannak olyan időszakok, mikor messze nem teljes az általuk aratott (és igazolt) légi győzelmek listája.
Ami az Exupéry esetét illeti: azt a gépet már korábban is magáénak vallotta egy másik német pilóta, most csak egy újabb bukkant fel. A JG 200 iratanyaga nem maradt meg részleteiben, de a szövetséges rádiólehallgatás még bevetést sem jelzett a német rádióforgalomban tőlük aznap, légi győzelemről nem is beszélve...
Tanú nélküli légi győzelmek egyébként igazoltak között is vannak a németeknél (megnéztem több száz eredeti Abschussmeldungot és jó néhány érdekeset találtam köztük...).
- 1/3_vszd_Stall
Sziasztok!
TOM-nak üzenném,
hogy a mai nap beszéltem személyesen Sanyo-val, akinek említettem Abonyi Misi bá' esetét a ME-210-el.
Sanyo-nak is tetszett az 5let, mármint a közös csevegés a veteránokkal.
Szóval, ha sikerül időpontot egyeztetni a többiekkel, akkor én vállalom a volt 102/2-es "Tigris" század tán utolsó élő pilótájának "előállítását".
Stall
TOM-nak üzenném,

Stall
- B. Stenge Csaba
- Kapcsolat:
A Tigris századból él még két pilóta külföldön és egy lövész Magyarországon.
A legidősebb, még élő pilótája a századnak most januárban hunyt el (93. életévében).
A legidősebb, még élő pilótája a századnak most januárban hunyt el (93. életévében).
- 1/3_vszd_Stall
Igazad van Csaba!
Misi bácsi is említette, hogy egyik volt bajtársa a nemrég húnyt el.
Ettől függetlenül számomra hiteles,a mind a mai napig aktív "ÖREGÚR", melyet a róla készült fényképek, illetve a veterán igazolvány is bizonyított.
Igaz annak idején csúnyán bedőltem Rejtőnek is akinek ugyancsak volt veteránigazolványa, melyet ráadásul maga szegény "Cica" írt alá.
Nos ettől függetlenül most remélem "nem nyúltam" mellé Abonyi Misi bátyánkkal kapcsolatban
!
Üdv:
Stall
Misi bácsi is említette, hogy egyik volt bajtársa a nemrég húnyt el.

Igaz annak idején csúnyán bedőltem Rejtőnek is akinek ugyancsak volt veteránigazolványa, melyet ráadásul maga szegény "Cica" írt alá.
Nos ettől függetlenül most remélem "nem nyúltam" mellé Abonyi Misi bátyánkkal kapcsolatban

Üdv:
Stall
- B. Stenge Csaba
- Kapcsolat:
1/3_vszd_Stall írta:Igazad van Csaba!
Misi bácsi is említette, hogy egyik volt bajtársa a nemrég húnyt el.Ettől függetlenül számomra hiteles,a mind a mai napig aktív "ÖREGÚR", melyet a róla készült fényképek, illetve a veterán igazolvány is bizonyított.
![]()
Nos ettől függetlenül most remélem "nem nyúltam" mellé Abonyi Misi bátyánkkal kapcsolatban!
Üdv:
Stall
Az ál-Rejtőt ne is emlegesd (külföldön is akad egypár ilyen, aki bár sosem repült, de soksok bevetéses és légi győzelmes USAAF vagy Luftwaffe veteránnak adja ki magát - olyan is akad, aki szintén könyvet is ír, amibe beteszi más fotóját és aláteszi a maga meséjét...)
Egyébként az egyetlen még élő lövészhez a századból épp most szombaton megyek el meglátogatni...
- 1/3_vszd_Stall
Csaba!
Amennyiben érdekel Abonyi Misi bátyánk elérhetősége, akkor az ismert e-mail címemen kérlek jelezd, mivel a veteránnal történt beszélgetés során említette, hogy gondolkodott egy visszaemlékezés megírásán.
Egyébként azért is jó volna, ha látnád, hallanád a történetét, mivel már félve közelítek minden ilyen "felbukkanó" veteránhoz.
Üdv:
Stall
Amennyiben érdekel Abonyi Misi bátyánk elérhetősége, akkor az ismert e-mail címemen kérlek jelezd, mivel a veteránnal történt beszélgetés során említette, hogy gondolkodott egy visszaemlékezés megírásán.

Egyébként azért is jó volna, ha látnád, hallanád a történetét, mivel már félve közelítek minden ilyen "felbukkanó" veteránhoz.

Üdv:
Stall
- B. Stenge Csaba
- Kapcsolat:
Szia Stall!
Már írtam neked emilt, majd sasold le.
Az igazi veteránokkal pedig természetesen nincs semmi gond:) Csak a dízelmotoros Messerschmittel, meg Junkers 111-essel repülő "vitézekkel" (utóbbi géppel a "Kassát bombázó" "pilóta" "repült", aki név nélkül nyilatkozott a dicső múltról anno:P ha érdekel elküldöm a meséjét, hajmeresztő!)
Egyébként idén ősszel ami anyagom megjelenik, az a gyorsbombázó osztály története is lesz (meg még más is lesz benne)
Üdv,
Csaba
Már írtam neked emilt, majd sasold le.
Az igazi veteránokkal pedig természetesen nincs semmi gond:) Csak a dízelmotoros Messerschmittel, meg Junkers 111-essel repülő "vitézekkel" (utóbbi géppel a "Kassát bombázó" "pilóta" "repült", aki név nélkül nyilatkozott a dicső múltról anno:P ha érdekel elküldöm a meséjét, hajmeresztő!)
Egyébként idén ősszel ami anyagom megjelenik, az a gyorsbombázó osztály története is lesz (meg még más is lesz benne)
Üdv,
Csaba