Az igazi Pumák és Dongók

Kép

Moderátorok: VO101_Sheriff, VO101_Tom

VO101_Tom

Tudom, én kiraktam, ahogy megkaptam. Még anno montam Lajosnak, hogy pár nappal előtte szóljon, de ez így jött össze...
Kép
VO101_Tom

Kaptam egy e-mailt Dezsőtől, bemásolom ide is:
Szentgyörgyi Dezső írta:Szervusztok!

Figyelembe ajánlom: holnap, szombaton egy órás műsor apámról délután 17:30, vasárnap 09:00 Ismétléssel (visszahallgatható, letölthető), első rész - háborús évek.
Második rész jövő szombat-vasárnap fenti időpontokban: börtönévek, Malév.

Internetes rádióadás. Sorozat címe: hadak útján.
http://www.szentkoronaradio.hu

Üdv. Dezső.
Kép
VO101_Tom

Ma kaptam Szentgyörgyi Dezsőtől. Majd kérek tőle képeket, ha készültek.

MEGHÍVÓ 2010. október 17-én (vasárnap) ünnepi istentisztelet keretében, 14.30- órakor felavatjuk Balatonszabadi szülötte Zetényi Csukás Kálmán Magyar Királyi Honvéd Légierő vezérkari alezredesének emléktábláját. A tábla a Balatonszabadi (siómarosi) reformárus templom (Balatonszabadi, Kossuth L. u. 74) homlokzatán nyer méltó elhelyezést.

... innen kiszedtem a rendezvény részleteit, az már úgysem aktuális...

Zetényi Csukás Kálmán élete és hősi halála

1901. december 13-án született Siómaroson (ma Balatonszabadi része). Régi nemesi családból származik, ősei 1499-ben nyertek nemességet a törökkel vívott hősies harcban kiemelkedő bátorságukért. Édesapja református lelkipásztor volt Siómaroson és nemzetgyűlési képviselő. Csukás Kálmán a négy középiskolai osztály elvégzése után katonai nevelőintézetbe került, a katonai főreáliskolát Budapest-Hűvösvölgyben fejezte be 1920-ban. Ezt követően a Ludovika Akadémiára jelentkezik, ahol tüzér szakkiképzést kapott és 1924. augusztus 20-án, mint évfolyamelsőt avatták hadnaggyá. Nem sokáig maradt eredeti fegyverneménél a repülés vonzotta. Kiváló eredményeket ért el, mint sportrepülő. 1926-ban már képzett vadászpilóta. 1929–1932 között hadiiskolát végez, százados lesz és átkerül a vezérkarhoz. Mint vezérkari őrnagy a szovjet fronton közvetlen elöljárója a kormányzóhelyettes Horthy Istvánnak és a legeredményesebb vadász „ásznak” Szentgyörgyi Dezsőnek, stb. 1942. október 29-én a II. osztályú vaskereszt mellé megkapta a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjét hadiszalagon kardokkal díszítve, valamint november 1-jétől vk. alezredessé léptették elő, mint a 2. Repülődandár vezérkari főnökét.1943. Január 19-én az ilovszkojei repülőtér parancsnokaként, az üzemképes repülőgépeket, repülő bajtársait haza küldte, ő maga az oroszok által körbevett területen maradt. A vezérkarral nem volt semmilyen kapcsolata, ezért a dandárjának példát mutatva, katonái élén megpróbált kitörni a szovjetek gyűrűjéből. Harc közben érte a halál. Másnap a dandár teljes létszámmal és német segítséggel kísérelte meg a kitörést, amely sikerrel járt. Az anyaországban lévő pilótái semmit sem tudtak róla, érdeklődésükre a Hadügy kitérő választ adott. Halálának hírét a Pesti Hírlap csak február 9-én közli. Végső nyughelye jelöletlen sírban, orosz földön van. Emlékezzünk Zetényi Csukás Kálmánra, aki Heppes Aladár mellett a Légierő legidősebb vadászpilótája és a 2. világháború legmagasabb rangfokozatú hősi halált halt repülőse volt.

Zetényi-Csukás Ferenc
Szervező
Kép
VO101_Tom

Ezt ma kaptam Balogh Ákostól:

Szia! Nem tudom értesültél e erről:

Életének 94. évében, rövid szenvedés után az égi repülőcsapatokhoz távozott vitéz Mátyás János, a 101. „Puma” Honvéd Vadászrepülő Ezred törzsének pilótája, öt légigyőzelmes „ásza”.

Búcsúztatása 2010. október 29-én,14.00-kor a VII. kerületben, a Városligeti fasor református templomában lesz. Kérjük azokat, aki Bajtársunk búcsúztatásán jelen lenni kívánnak, tiszteletüket csak egy-egy szál virággal róják le.

Üdv Ákos
Kép
VO101_Tom

Kaptam nemrég egy e-mailt, amiben megkeresett Sziklai Zoltán, aki Füredi Szárnyak címen könyvet ír a Füredi repülésről. Ő közvetítésével kaptunk egy fényképet, ami az 1984-ben Budapesten elhunyt vitéz Horváth Gyula századosról készült. A fényképet az elhunyt lánya bocsájtotta rendelkezésre, ezt ezúton köszönjük neki is. Több forrásban azt említik, hogy 1944. 05. 20. Királyhágónál Nardival sziklának ütközött és hősi halált halt. Ezzel szemben tény, hogy 1944 júliusáig harcolt a keleti fronton, majd Veszprémben volt repülésirányító ill. amerikai hadifogságba került. A háború utáni életéről remélhetően többet megtudunk a fent említett könyvből. A fényképet a Puma Pilóták listában csatoltam a név mellé, terveim közt szerepel hasonló módon kiegészíteni a listában szereplő neveket.
Kép
B. Stenge Csaba
Kapcsolat:

Semmilyen forrás nem említi, hogy Horváth Gyula százados lezuhant és meghalt háborúban. Aki Erdélyben, Kőrösfeketetó mellett 1944. május 26-án (nem 20-án) lezuhant, az a nála 12 évvel fiatalabb, 1943. augusztus 20-án avatott Horváth Gyula hadnagy volt.

Horváth Gyula szds. 1944. február elejéig volt a keleti hadszíntéren, nem júliusig. Utána hazatért és a Puma osztályhoz került. A háború utáni sorsa nagyon szomorú, bár sajnos azt lehet mondani, hogy elég tipikus repülőtiszti sors.
VO101_Tom

Becze Csaba írta:Semmilyen forrás nem említi, hogy Horváth Gyula százados lezuhant és meghalt háborúban. Aki Erdélyben, Kőrösfeketetó mellett 1944. május 26-án (nem 20-án) lezuhant, az a nála 12 évvel fiatalabb, 1943. augusztus 20-án avatott Horváth Gyula hadnagy volt.

Horváth Gyula szds. 1944. február elejéig volt a keleti hadszíntéren, nem júliusig. Utána hazatért és a Puma osztályhoz került. A háború utáni sorsa nagyon szomorú, bár sajnos azt lehet mondani, hogy elég tipikus repülőtiszti sors.
Igen, ez nekem is furcsa volt, mert a pumaszálláson szereplő listában sem szerepelt, hogy hősi halált halt volna. Vissza is kérdeztem ezekre, illetve bemásolom akkor az e-mail váltás ezen részét:

Tisztelt cím! Mivel az Önök adatbázisát is érinti, ezért egy információt szeretnék Önökkel megosztani. Több, a m. kir. repüléssel foglalkozó könyv adataiban úgy szerepel, hogy vitéz Horváth Gyula rep. szds. (1910.04.10-1984) 1944-ben lezuhant: "† 1944.05.20. Királyhágónál Nardival sziklának ütközött" Ezzel szemben tény, hogy 1944 júliusáig harcolt a keleti fronton, majd Veszprémben volt repülésirányító ill. amerikai hadifogságba került. Budapesten hunyt el 1984-ben. Mivel PUMA pilótáról van szó, ezért az esetleges összeállításaikban, vagy adatközléseikben kérném szíveskedjenek a fentieket figyelembe venni.
Köszönettel: Sziklai Zoltán BalaTON Art elnök

Üdvözlöm. Horváth Gyula százados a Puma vadászosztály osztályparancsnok helyettese volt 1944 június második feléig, viszont a 101. vadászosztály ekkor már Veszprémben állomásozott, a korábbi Dongo és Kőr Ász századokkal kiegészítve (101/2, 101/3). Az, hogy ezzel szemben 44 júliusáig a keleti fronton harcolt volna - a mi információnk szerint téves. Megkérdezhetem, hogy az ön információja milyen forrásból származik? Illetve Horváth Gyula életének további alakulásáról hol lehet többet megtudni? Köszönettel: Mart Tamás

Kedves Tamás! Két kiadványban is szerepel ez az adat, pl.Szabó Miklós: A Magyar Királyi Honvéd Légierő elméleti – technikai – szervezeti fejlődése és háborús alkalmazása : 1938-194. c könyvben is, de ide mellékelek agy linket is, ahol az Ászokat sorolták: http://ddl.data.hu/get/0/2165571/_ASZOK.doc
Valószínű, hogy ez is onnan van kimásolva. Hogy melyik egységben maradt ott a fronton, és milyen minőségben, azt nem tudom, de az adatok a lánya feljegyzései szerint pontosak. 1944. szeptemberében már a veszprémi Sziklában volt rep.irányító, a feljegyzések szerint a bevetéseinek száma 70. Ő füredi kötődésű repülő volt, ezért is foglalkozom vele. (Füredi Szárnyak címmel készül egy könyvem a füredi repülőkről) Nagyapja füredi főszolgabíró volt, egyetlen leánya - jó ismerősöm - jelenleg is Füreden él. A háború után már nem volt kapcsolata a repüléssel, B listázták, börtönben is volt. A Ludovika Akadémia előtt a tanulmányait a Pécsi Főreáliskolában végezte, édesapja vitéz ujvidéki Horváth Gyula vezérőrnagy, lánya orvosként ment nyugdíjba, unokája művészeti pályán van, jelenleg Ausztriában él. Az Akadémia első évfolyamát kitüntetéssel végezte, vitézzé 1927-ben avatták. Ha teljesen összeáll az anyag, nagyon szívesen elküldöm.
Ha bármiben tudok még segíteni, nagyon szívesen állok rendelkezésre.
Dec. 5-én találkozom újra a lányával, akkor már talán fényképek is rendelkezésre állnak. Üdv. Sziklai Zoltán

Kb. ennyi volt a levél váltás ezen része. Kérdezte még, hogy információink nekünk vannak-e, mert a lánya örülne neki, annyit tudtam mondani, hogy a forrásmegjelöléseknél található könyvek alapján csináltuk mi is az adatbázist, azokon kívül sem fényképünk, sem adatunk nincs.
Kép
B. Stenge Csaba
Kapcsolat:

Majd igyekszem időt szakítani arra, hogy küldjek pár dolgot róla. (Sajnos általában vagy nincs, vagy nagyon nincs időm, ez a két variáció váltakozik...)
VO101_tvr

Vicc az egész. És még le is írják, hogy hányan állnak sorban a gépekért.
VO101_Sanyo
Site Admin

Ég veled Nagyvas! :cry:
"In thrust we trust!"
Kép
VO101_Tom

Kokotól továbbított levél:

Tisztelt Címzett!

Valójában a virtuális repülős Puma honlapra szerettem volna írni, de képtelen vagyok az elérhetőségüket kinyomozni.
Ezeket a mail címeket onnan kiindulva találtam. Kérem, ha tudják, szíveskedjenek továbbítani nekik ezt a levelemet.

Az ő honlapjukon láttam fényképeket egy pár évvel ezelőtt létrejött találkozóról, amely a fiatal, laptopokkal felszerelt virtuális, és az igazi, a régi, ma/illetve akkor már nyolcvanon felüli, idős, volt pumás repülős tisztek között történt. Köztük Micskey Miklós Hubáról is találtam néhány képet, piros pumafejes jelvényekkel a kihajtókon, két idős ember dedikált egy könyvet.

Csupán kedvességből tudatni szeretném velük - akik személyesen ismerték őt és repülős társait - azt, hogy a Valóság folyóirat júniusi számában fog megjelenni a "A Micskey fiúk. Lenullázott katonatisztek - alkalmi munkások 2." c. írásom. Örömmel venném majd, ha elolvasnák.

Üdvözlettel:
Kövendy Katalin
Kép
Lacusch69

Tom, az életrajzokban Buzogányra kattintva is Málnássy jelenik meg.
Kép
VO101_Tom

Most látom a listában a név is hivatkozást tartalmaz, nem csak az oldalszám oszlop, azt nem írtam át...
Javítva, köszi.
Kép
VO101_Sheriff

VO101_Tom írta:Kokotól továbbított levél:

Tisztelt Címzett!

Valójában a virtuális repülős Puma honlapra szerettem volna írni, de képtelen vagyok az elérhetőségüket kinyomozni.
...

Ki kellene rakni (valami frekventált, jól látható helyre) 1-2 mailcímet a honlap kezdőlapjára, mert úgy látszik, hogy a fórumot nem igen szeretik a népek és valóban nincs kinn cím a kezdőlapon. Nem ez az első eset, hogy nem tudnak írni nekünk. Ha van olyan cím amiben nincs név szerintem olyat kellene, az esetleges problémákat elkerülendő.

Ha már a javításnál tartunk, a bal alsó sarokban még tavaly van :
(c) VO101, 1999-2010
A barátok jönnek mennek, az ellenségek meg csak gyűlnek...
VO101_Tom

jó5let
Kép
VO101_Sanyo
Site Admin

De ne saját email címet, mert a spamrobotok simán megtalálják.
"In thrust we trust!"
Kép
VO101_Tom

ikonra mailto linkben kitettem a gmailosat, illetve a felhívás! lapon már kint van évek óta.
Kép
VO101_Tom

A Békák fórumán találtam ezt a videót. 2010 Aug. 25-én volt egy megemlékezés Segesdi katonai emlékműnél, ott volt Michna Gyuri bá is. Itt egy rövid interjú látható vele. Jó látni, hogy vidám, jó egészségnek örvend, már amennyire 89 évesen ezt el lehet mondani bárkiről.

Kép
endre

Gratulálok az Úrnak! :120: :D

http://www.jetfly.hu/rovatok/tipusok/ja ... pilotajat/

-ráadásul itt történt pár km-re tőlünk :)
Válasz küldése