Johann Wind írta:Üdvözlöm Becze úr.Ha megengedné lenne önhöz 1(2) kérdésem. Több internetes forrásban is azt olvastam hogy az 1943 szept.5-én eltűnt Luftwaffe pilótát, a 173 légigyőzelmes Heinz "Johnny" Schmidt-et állítólag egy magyar vadászpilóta lőtte le tévedésből. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint igaz lehet-e ez és hogy van-e erre a napra igényelt vagy igazolt magyar légigyőzelem.
A másik kérdésem az lenne hogy mostanában tervez-e kiadni vmilyen, a magyar repüléssel kapcsolatos könyvet? Mert az eddigi könyvei rendkívül jó, hiánypótló művek. Az Aranysas nyomában, a Kőr Ász és az Elfelejtett hősök meg vannak és a kedvenc könyveim közé tartoznak.

Sok mindenről lehetne még írni pl. a közel és távolfelderítők, stukások, csatások, bombázók stb. Természetesen tudom hogy az iratanyagok nagyon nagy része elveszett és nagyon nehéz emiatt kutatni, de ha jelenik meg mostanában könyve, amint meglátom már veszem is meg.

Kedves Johann!
Nincs konkrét bizonyíték arra, hogy Schmidtet magyar pilóta lőtte volna le. Obermaier könyvének régi kiadásában szerepelt ez, az újban már nem. Az erdeti jelentésben mint "nach Luftkampf vermisst" szerepel, semmi "beschuss durch eigener Jäger" vagy hasonló nincs a jelentésben.
Próbáltuk ezt már nagyon rég Bernd Barbassal körüljárni, de semmi konkrétum nincs hozzá. Ilyesmi viszont előfordult, nem is ritkán (jómagam is több ilyen, korábban ismeretlen esetet kibogoztam részleteiben és publikáltam is). Ezt az esetet egyébként kifejezetten Szentgyörgyi Dezsőhöz próbálták kötni (bár ő aznap nem is repült bevetést).
Magyar légi győzelmek egyébként vannak a napra (lásd pl. Tóth Lajos első légi győzelmét).
Ami a kiadványokat illeti. Sok mindent megírtam már (nemcsak könyvekben, tanulmányokban is), de nagyon sok minden még megírásra várna. Eddig az anyaggyűjtésé volt a prioritás, ugyanis a közgyűjteményekben végzett kutatás mellett a családoknál megőrzött dokumentumokat is igyekszem összevadászni. Mivel hamarosan kihal az érintett generáció: a veteránok, özvegyek, illetve testvérek elhunytával rengeteg pótolhatatlan dokumentum végzi a szemétben. Ezt próbálnám megakadályozni, megelőzni immár két évtizede.
Hozzáteszem - mindezt közpénzből kellene csinálni olyan intézményeknek, melyeknek ez a feladata - vagy ha már nem teszik, legalább támogatni kellene azt, aki helyettük megcsinálja, de azt sem teszik. Döbbenetes árat fizettem ezért az egészért, nem véletlen, hogy 2008 óta nem jelent meg egy könyvem sem, mivel a kutatást sem nagyon tudom finanszírozni, a könyvkiadást még hozzá pláne nem.
Ráadásul vannak, akik masszívan plagizálnak is tőlem és köpködnek is azért, amit csinálok. A közelmúltban jutott el hozzám egy olyan kiadvány is, amelyben 20 oldalon keresztül nevesítve kutyáz engem a tisztelt szerző. Ezek után nyilván pláne átértékeli az ember, hogy mit ad ki és hol. No és azt is, hogy meddig lehet elmennie egyes embereknek, mert nálam túlmentek a tolerálhatóság határán - ennek a kutyázós ügynek is jogi következménye lesz, de ezek után a nagy plagizátorokat is elő fogom venni.
Egyébként a következő kiadvány ez lesz, bár csúszik már jó ideje:
http://www.helion.co.uk/product.asp?str ... _ID=118108
Magyar kiadása nem lesz, köszönhetően az itthoni helyzetnek.